Uyku Çiçeği Nedir? Ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Süs yoncası olarak bilinen uyku çiçeği güney Amerika’ya aittir. Ancak ülkemizde de bu çiçek türü çiçek yetiştiricileri ve severleri tarafından bakılmaktadır. Birçok iklimde yetişebilmesi ve uyum sağlaması ve etkileyici güzelliğe sahip olan görüntüsü nedeniyle dünyanın birçok yerinde bu çiçek türüne rastlayabilirsiniz.
Yılda sadece bir kez açması nedeniyle çiçek açma döneminin gelmesini bekleyen çiçek severler dilerse bu çiçek türünü saksıda ve ev içerisinde yetiştirebilirler. Ayrıca yazımızın devamını okuyarak bakımı hakkında genel bilgilere ulaşabilirler. Bu çiçek herkes tarafından bilinmediği için onları bir yerde görenler görünümlerine hayran olup kendi evlerinde yetiştirmek istiyorlar. İlk defa bakacakları için de bakımlarının nasıl yapıldığını bilmeleri gerekiyor. İşte uyku çiçeği bakımı ve özellikleri hakkında bilgiler, hazırsanız başlıyoruz!
Uyku Çiçeği Bakımı
Öncelikle belirtmek isteriz ki uyku çiçeği adını almasının nedeni akşam olunca çiçeklerinin kapanıp boru şeklini almalarından kaynaklanır. Ezan çiçeği ve akşam çiçeği gibi bu çiçek de uykuya dalar ve sabah olunca tekrar açarlar. Ayrıca lotus çiçeği de gece olunca dibe batar. Bunu da belirtmek isteriz.
Çiçeklerin canlı varlık olduğunu ve onlara zarar vermememiz gerektiğini onları araştırıp ya da onlarla meşgul olarak daha iyi anlayabiliriz. Bu çiçeklerden biri de uyku çiçeğidir.
Çiçek açma dönemi uyku çiçeğinde belli değildir. Bu nedenle şu dönemde ya da şu aylarda açar diye belirtmek doğru olmaz. Süs yoncası olarak bilinen uyku çiçeği bakımı için özel bir liste hazırladık. Listedekileri uygulayarak siz de evinizi renklendirebilirsiniz.
-
Bu çiçek için özel bir toprak gerekir. Bu toprak türü torftur. Torf organik bir toprak türüdür ve birçok yerde bulunur.
-
Çiçekler genellikle boyutlarına göre saksı ihtiyacı duyarlarken uyku çiçeği için küçük bir saksı gerekir.
-
Sabah saatlerinde oluşan ve yakıcı olmayan güneş altında beklettikten sonra gölgeye alarak bir sonra ki sabaha kadar gölgede kalmasını sağlamalısınız.
-
Ne kadar güneşi sevseler de aldıkları güneş ışığı yapraklarını yakmamalıdır. Bu nedenle konumunu çok iyi şekilde ayarlamanız gerekir. Gölgede kalmalı ancak karanlık bir yer olmamalıdır.
-
Sulama için düzenli bir aralık yoktur. Toprağın kuruluğunu parmağınızı toprağa batırarak test edin ve kuru ise sulayın.
-
Ayaz ve soğuk hava bu çiçek türü için uygun değildir. Bu nedenle eğer balkonda ise bu gibi hava koşullarında onu evin içine almalısınız.
Uyku Çiçeği Özellikleri
-
Uyku çiçeği yaklaşık olarak sekiz yüz türe sahiptir. Henüz bu çiçeği tanımayanlar için oldukça şaşırtıcı bir rakam olduğunun farkındayız.
-
Tek yıllık çiçek açan ve çok yıllık çiçek açan türler olarak bu çiçek türünü tercih edip satın alabilirsiniz. Ancak en popülerleri yılda bir kez çiçek açan uyku çiçeğidir.
-
Yer bitkisi ve çalı olarak yetişen bu süs yoncası bodur ağaçlara benzerler.
-
Boy olarak minik kaldıkları için en fazla 20 cm uzunluğuna sahip olabilirler.
-
Soğanlı bir kök yapısına sahip oldukları için kökleri yavruladığında onları alıp daha fazla uyku çiçeği bitkisine sahip olabilirsiniz.
-
Süs yoncası olarak adlandırılma nedenleri arasında bazı uyku çiçeği türlerinin üç yapraklı yonca görünümüne sahip olması yer alır.
-
Yaprakları zamanla değişirken çiçekleri de farklılık gösterebilir.
-
Dilerseniz iç mekanda dilerseniz de dış mekanda bu çiçeği bakabilirsiniz. Bunun için alacağı güneş ışığı ve sulama oldukça önemlidir.
Bakım olarak çiçek severleri zorlamazlar. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalara önem vermek gerekir. Eğer konumunu sevmez ve fazla sulanırlarsa zamanla yok olabilirler.