Lotus çiçeği doğanın mucuzilerini gözle görebileceğiniz özelliklerini ve bilinen tarihini öğrendikçe hayran kalabileceğiniz harika bir bitkidir. Nelumbonaceae ailesinden olan Lotus çiçeği bu familyanın en çok bilinen türlerinden biridir. Doğada bilinmeyen öyle güzel çiçekler ve bitkiler var ki bildiklerimizin yanında çok daha fazlalar. Bu güzelliklerden biri de lotus çiçeğidir. Ülkemizde çok fazla bilinmemesinin nedeni de su bitkisi olup suda yetişmesinden kaynaklanır. On iki yapraktan oluşan ve özelliği nedeniyle üzerinde asla kir ve toz bulunmayan ihtişamlı lotus çiçeği genellikle nilüfer çiçeği ile karıştırılır fakat nilüfer çiçeği lotus çiçeğinden farklı bir çiçektir.

Bazı yerlerde son yaşamın simgesi bazılarında ise sonsuz yaşamın simgesi olduğu söylenilen nadide lotus çiçeği on üç yaprağa sahip olduğunda bunun bir şanssızlık olduğunu düşündüklerini biliyor muydunuz? Lotus çiçeği öyle eşsiz özelliklere sahiptir ki yağmur yağdığında yağmur sularını kirli olan kısımlara gönderip kendini temizleyebiliyor ve bunun araştırmaları dahi yapılmıştır.

doğal lotus çiçeği

Lotus çiçeği kendisini temizliyor

Çamurlu sularda yetiştiği halde tertemiz kalan bu nadide çiçek üç metreye kadar uzayabiliyor. Ruhsal temizliğin simgesi olmasının nedeni pürüzlü yapraklara sahip olmasına rağmen tertemiz kalabilmesinden kaynaklanır. Her farklı ülkede farklı anlam taşıyan lotus özellikleriyle çok fazla ilgi çektiği için kutsal sayılır. Örneğin; Mısır’da yeniden doğuşu simgeler. Mısırlılar lotus çiçeğini mimarilerinde, duvar resimlerinde, toprak ve metal eserlerinde çok fazla kullanmıştır.

Lotus çiçeği geceleri yapraklarını kapatır ve suyun altına iner bu nedenle geceleri onlara rastlamak mümkün değildir. Güneş doğduğunda ise büyüleyici güzellikteki renklerini sergilemek için su yüzeyine çıkıp yapraklarını tekrar açarlar. Lotus çiçeği beş farklı renge sahiptir ve her lotus çiçeği renginin derin bir anlamı vardır.

Lotus çiçeği anlamı

Genel olarak anlamı ruhsal temizliktir. Hatalara hayatında yer vermeyen ve kötülüklerden arınmış temiz kişiliği yansıtırlar. Diğer yandan da son yaşamın ya da sonsuz yaşamın simgesi olarak görülür ve her yönden de manevi değerinin yüksek olduğunu anlayabiliriz.

Manevi değeri bu denli yüksek bir hediyeyi sevdiklerimize hediye edebilmek ne harika değil mi? Uygun fiyatlarla bu güzelliklere ulaşabilmek bir yandan varlıklarındaki farklılıklara şahit olarak doğanın büyüleyici güzelliklerini her geçen gün biraz daha keşfedebilmek ne harika…

Lotus çiçeği renklerinin anlamı nedir?

  • Mavi lotus çiçeği mısırlılar için en değerli olan lotus çiçeğiydi ve onlar için yeniden doğuşu temsil ederdi, diğer anlamı ise bilgeliktir.
  • Beyaz lotus çiçeği, ruhun temizliğini ve sağlığı ifade eder. Manevi olarak yüksek bir değerdedir.
  • Pembe lotus çiçeği aydınlanmayı ifade eder.
  • Mor lotus çiçeği maneviyat ve asilliği temsil eder.
  • Kırmızı lotus çiçeği merhamet, şefkat ayrıyeten aşk ve tutkuyu ifade eder.

Yoga’da çok önemli bir duruş olan lotus duruşunun lotus çiçeğinden esinlenerek oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Bu duruş ile ayak bileği, omurgayı ve dizleri rahatlatırken bir yandan da psikolojik olarak sakinleştirir. Lotus duruşu ayak bileklerini çapraz olarak birleştirip bağdaş kurarak yapılır.

pembe lotus çiçeği

Lotus çiçeği özellikleri

  • Genellikle on iki yapraklıdırlar ve on üç yaprağa sahip olduklarında yonca bitkisinin tam tersi olarak uğursuzluk getireceğine inanırlar. On üç sayısının bu denli sevilmemesi ne kötü, o da sıradan bir sayı oysaki.
  • Beş renge sahiptirler ve her rengi derin bir anlama sahiptir.
  • Eski zamanlarda yaşayan birçok ülke için manevi değeri çok büyük bir çiçekti ve Budizm , Hinduizm gibi kültürlerde halen manevi değeri devam etmektedir.
  • Gece olunca yapraklarını kapayıp su içine batarlar ve güneş doğduğu an itibari ile tekrar gün yüzüne çıkıp çiçek açarlar.
  • Kirlenen pürüzlü yapraklarını yağmur damlaları ile temizlerler ve onları kirli ya da tozlu görmek zordur.
  • Çamurlu ve kirli sularda yaşarlar.
  • Bir su bitkisi olması nedeniyle evlerde yetişmez.
  • Lotus çiçeği ile insan arasında manevi bir bağ vardır.

Lotus çiçeğinin anlamını öğrenen çoğu kişi lotus çiçeği dövme yaptırmak, lotus çiçeği yüzük ya da lotus çiçeği kolye gibi kişisel eşyalara sahip olmak isteyebilir. İçerdiği derin anlamlar nedeniyle insanlar tarafından çok sevilirler.

Lotus çiçeği faydaları

Lotus çiçeğinin her kısmının insanlar için faydası vardır. İşte bu faydalarından birkaçı;

  1. Lotus çiçeğinin kokusunun rahatlamaya neden olduğu için uyku getirdiği söylenmektedir.
  2. Lotus çiçeğinin cilde iyi geldiği bilinir ve bu nedenle tonik olarak kullanabilirsiniz.
  3. Lotus çiçeği kökleri ishal olan kişileri tedavi etmek için kullanılabilir.
  4. Kalp üzerindeki güçlü etkisi birçok kişi tarafından bilinmektedir.
  5. Cinsel gücü arttırma özelliğine sahiptir.
  6. Zayıflamak isteyenler lotus çiçeğinden yardım alabilir çünkü kilo vermeye hızlandırma gücüne sahiptir.
  7. Lotus çiçeği tohumu, doymuş yağlar, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi birçok vitamşn ve minerale sahiptir.
  8. Yüksek miktarda c vitamini içerir.
  9. Kan dolaşımını arttırır.

Lotus çiçeğini kimler kullanabilir?

Lotus çiçeği faydalarından yararlanabilmeniz için bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Alerjik reaksiyona sebep olmamak için dikkatli kullanmak gerekir çünkü hassas bünyeye sahip kişiler ve kronik rahatsızlığa sahip kişiler ve hamileler kullanmamalıdır. Önce doktorunuza başvurmalısınız ve doktorunuzun tavsiyesine göre kullanmalısınız.