Atatürk Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır Ve Nasıl Çoğaltılır?

Ponsetya adı ile de bilinen Atatürk çiçeği, güzelliği ile herkesi etkiler. Bu nedenle herkes bir Atatürk çiçeği sahibi olmak ister. Ancak nerede bakılır, bakımı nasıl yapılır ve nasıl çoğaltılır gibi pek çok soru ile karşı karşıya kalırlar, Atatürk çiçeği ile ilgili.

Eğer evinizde bir Ponsetya yani Atatürk çiçeği varsa, çiçek solmadan ve herhangi bir hastalıktan etkilenmeden önce yazımıza bir göz atıp pratik bilgilere ulaşabilirsiniz. Aslında, Atatürk çiçeği bakımı ne de kolaymış deyip bir çiçek bakım ustası olmak için yazımızın derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Nedir?

Atatürk çiçeği adı ile ünlü olan bu görsel güzellik için bakımından önce birkaç bilgi vermek isteriz. Henüz bu çiçeği hiç görmemiş olan sevgili okurlarımız Atatürk Çiçeği Nedir? sorusunun yanıtını öğrenmek isteyebilir.

Yurtdışında bu çiçek birçok isme sahiptir. Özellikle Noel çiçeği olarak ünlüdür. Çiçeğin anavatanı Orta Amerika ve Meksika’dır. Ancak sevgili Atatürk, ülkemizde de yetişsin diye bu çiçek için çalışmalar yaptırmış ve her yaptığı iş gibi sonucunda başarıya ulaşmış. Şu anda ülkemizde çok fazla sayıda yer alıyor.

Genel olarak kırmızı ve büyük çiçek açar. Bazen çiçek rengi pembe olabilir. Çiçeklerin ortasında ise sarı çanaklar yer alır. Yapraklarının rengi ise koyu yeşildir. Bu nedenle koyu yeşil ve kırmızı renginin uyumunu bu çiçek ile keşfedersiniz.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Herhangi bir yerde Atatürk çiçeği gören bizler dayanamayıp evlerimize bir tane alır ve getiririz. Ardından nasıl bakacağımız hakkında bilgi sahibi olmak isteriz. Evimizin üyesi olan her canlı bizlerin sorumluluğundadır ve bizler için çok değerlidir. İşte Atatürk çiçeği nasıl bakılır sorusunun yanıtları…

Atatürk Çiçeği Nasıl Sulanır?

Atatürk çiçeği fazla suyu sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle yaz aylarında haftada iki kez ve kış aylarında ise haftada bir kez sulanması yeterlidir. Ancak sulama yaptıktan sonra çok fazla unutuyorum diyorsanız, sizlere birkaç çiçek sulaması hakkında püf nokta belirtmek isteriz.

Çiçeklere kuruluk testi yapmak, onların daha sağlıklı bir şekilde büyümelerine olanak tanır. Bu kuruluk testi için herhangi bir eşya da gerekmez. Bu nedenle herkes kolayca yapabilir.

Atatürk çiçeğini ne zaman suladığınızı unuttuysanız, toprak içine bir cm kadar parmak batırıp nem oranını kontrol edebilirsiniz. Toprak çok kuru ise, sulama zamanı gelmiş demektir. Toprak nemli ise, sulama yapmaya gerek yok demektir. Toprak çok sulu ve çamur şeklinde ise, yanlış sulama yapıldı demektir. Saksının tabak kısmında yer alan suyu dökün ve toprak kuruyana kadar sulama yapmayın!

Atatürk Çiçeği İçin Toprak ve Saksı Önemi

Bu çiçek toprak olarak yumuşaklık istiyor. Bu nedenle torf bakımından zengin olan topraklar tercih edilmelidir. Hangi toprağı alacağınız konusunda endişe yaşıyorsanız, çiçekçilerden ve yapı marketlerden süs bitkisi ya da iç mekan bitkisi toprağı almalısınız.

Atatürk çiçeği saksısı drenajlı olmalıdır. Bu da saksının alt kısmında delikler olması gerektiği anlamına gelir. Çünkü fazla suyu atmalıdır. Yumuşak toprak sevdiği için toprak suyu emer ve fazlasını da atar. Böylece çiçek daha sağlıklı bir yaşam sürer.

Saksı alırken büyük olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Atatürk çiçeği her yıl biraz daha fazla büyür. Bu nedenle daha rahat bir şekilde büyümesi için saksının büyük olması gerekir.

Atatürk Çiçeği İçin Güneş ışığı ve nem oranı

İç mekan bitkisi olduğu için Atatürk çiçeği oda sıcaklığını sever. Çok sıcak ya da çok soğuk havalar bu çiçek için uygun değildir. Güneş ışığı alan (ancak bu güneş ışığının çiçeği yakmaması önemli) bir yere konumlanması oldukça önemlidir.

Güneş ışığına çok fazla maruz kalırsa, yaprak rengi solar ve toprak da kurur. Böylece zamanla kuruyabilir. Bu nedenle gündüz saatlerinde çok fazla güneş ışığı geliyorsa, güneşlik kapalı tutulmalıdır. Sabah ve akşam güneşinde ise, beslenmesi için güneşlik ve perdeleri açmanızı tavsiye ederiz.

Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır?

Noel çiçeği olarak tanınmasının nedeni kış bitkisi olmasıdır. Çünkü Atatürk çiçeği kış aylarında yaprak verir ve çiçek açar. Bu nedenle eski yaprakları da döker. Yaprak toprağa besin verir diye düşünmeyip temizlemeyi ihmal etmeyin. Çürüyen yaprak bu çiçek için iyi değildir.

İşte Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır? sorusunun yanıtları;

  • Atatürk çiçeği budanarak çoğaltılır.

Çiçek çok fazla büyüdüğünde dallarını budayabilirsiniz. Bu bir daha çiçek döneminde daha sağlıklı olmasını sağlar. Budanan dalları ise suyu içerisine koyarak filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Filizlendikten sonra ise, dalları toprağa ekebilirsiniz.

  • Atatürk çiçeği bitki kökü ile çoğaltılır.

Bitki köklerini ayırarak bir kısmını başka bir saksıya ekebilirsiniz. Böylece Atatürk çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz. Dilerseniz yakınlarınıza hediye eder dilerseniz küçük bir bahçe yapabilirsiniz.

  • Atatürk çiçeği tohum ile çoğaltılır.

Eğer Atatürk çiçeği tohumu aldıysanız, tohumu toprağa ekerek de bu çiçeği çoğaltabilirsiniz. Bu şekilde filizlenmesi biraz daha uzun sürecektir. Bu nedenle bir yakınınızda bu çiçek türü varsa, bir dal parçası ile çoğaltma işlemini denemenizi tavsiye ederiz.