Leylak çiçeği bakımı, anlamı, özellikleri ve hikâyesi

Leylak çiçeği aslında bodur bir ağaç türüdür. Kendi güzelliğini göstermeden önce çok uzaklardan onun kokusunu alırsınız. Bilimsel adı Syringa vulgaris olan leylak çiçeği balkon, bahçe ve iç mekânlarda bakılabiliyor. Bu hoş kokuya siz sahip olmak isterseniz bakım detaylarına dikkat ederek en iyi şekilde çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca leylak çiçeği diğer çiçekler gibi evrensel bir dile sahiptir. Bu nedenle leylak çiçeği anlamı da çiçekseverler tarafından merak ediliyor.

Leylak çiçeğinin özellikleri, leylak çiçeği bakımı ve anlamı konusunda bilgi sahibi olmak için yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

leylak çiçekleri

Leylak çiçeği Bakımı

  • Güneşli olan alanları sever ancak yakıcı şekilde olmamalıdır. Bu nedenle yarı gölgeli olan alanlar onlar için idealdir. Balkon, bahçe ya da iç mekanda yarı gölge olan bir yere konumlandırmalısınız.
  • Leylak çiçeği için toprak içerisinde asit bulunmalıdır. Bu nedenle sulamak için kireçli suları tercih edebilirsiniz.
  • Bu çiçekler genellikle su yetersizliği nedeniyle ölürler. Bu nedenle yaz aylarında haftada bir gün sulanmalıdır. Özellikle de akşam ya da sabah saatlerinde sulamalısınız.
  • Eğer budama yapacaksanız çiçeklerin solmasını beklemelisiniz. Çiçekler tomurcuk iken budama yapılması yanlıştır.
  • Soğuk ve sıcağa dayanıklı bir çiçek türüdür. Ancak eğer saksıda ise kar yağdığında balkondan içeri alabilirsiniz. Rutubetli alanlarda küllenme hastalığına yakalanırlar.

Leylak Çiçeği Anlamı

Bahar aylarında açan leylak çiçeği anlamı sevgi ve güvendir. Bunun yanı sıra asillik ve yükseklik anlamlarını da taşır. Çünkü mor rengine yakın bir renge sahiptir. Bazı ülkelerde ise leylak çiçeği anlamı büyülüdür. Renklerine göre leylak sembolizmleri ve anlamları;

  1. Beyaz leylak çiçeği saflığı ve masumiyeti simgeler.
  2. Menekşe leylak çiçeği yani en bilinen hâli olan leylaklar maneviyatı sembolize eder.
  3. Mavi leylaklar ise mutluluğu ve huzuru ifade eder.
  4. Eflatun renginde olan leylak çiçeği aşkı ve tutkuyu sembolize eder.

leylak çiçeği

Leylak Çiçeğinin Özellikleri

  • Leylak rengi bu çiçek ile ortaya çıkmıştır. Mor ile eflatun arasında bir renge sahiptir. Ancak mor, sarı, pembe ve beyaz gibi başka renkleri de var.
  • Genellikle, Çin, Trakya ve Balkan ülkelerinde bulunan bir çiçektir. Yıllar boyunca hayatta kaldıkları için bir dahaki sene tekrar ekmek zorunda kalmazsınız.
  • Zeytin ağacı ile aynı familyaya aittir.
  • Üç hafta boyunca çiçek açarlar.
  • Sekizinci evlilik yıl dönümü hediyesi olarak verilirler. Siz dilediğiniz zaman hediye edebilirsiniz.
  • Kokularının harika olması nedeniyle parfümeri ve kozmetik firmalarının en çok kullandığı çiçekler arasında yer alırlar.
  • Ayrıca Uçucu yağ olarak kullanıldığında cilt problemlerini tedavi ettikleri, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları yok etmeye yardımcı oldukları, mide rahatsızlıklarını önlediği ve ateş düşürücü olarak kullanıldığı biliniyor.
  • Depresyona karşı etkili bir madde oldukları için evde leylak yetiştirmek insanlara huzur veriyor.

leylak çiçekleri

Leylak çiçeği hikâyesi

Yarı keçi ve yarı insan vücuduna sahip olan PAN, periye aşık olduğu için bir türlü peşini bırakmaz. Peri de ondan kaçmak için kendini bir leylak ağacına dönüştürür. Ancak ağaç öyle gösterişli ve hoş kokuludur ki Pan Ağacın saplarından bir boru yapar ve onu flüt gibi çalar. Bu nedenle adı syringa’dır.

Kardelen Çiçeği Anlamı, Bakımı, Özellikleri ve Hikayesi adlı makalemizi okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;