Kokina Çiçeği Bakımı, Anlamı Ve Özellikleri

Kokina çiçeği yılbaşı çiçeğidir. Kokina Yunanca bir kelimedir ve anlamı kırmızıdır. Aileye bereket ve şans getirdiğine inanılan kokina çiçeği, bakımı kolay olduğu için herkesin evini şenlendirebilir. Biz bu çiçeği yılbaşında yani Aralık ayında almayı tercih etsek de çiçekleri bir yıl boyunca bozulmaz. Hatta bir rivayete göre kim kokina çiçeğini evine getirir ve bir yıl boyunca solmamasını sağlarsa o aile bir daha ki yıl yeni bir eve sahip olur. İnanmak ya da inanamamak elbette size kalmış. Ne de olsa bir kokina çiçeği alıp evi şenlendirmek ve etrafa renk katmak isteyeceksiniz. Çünkü bu çiçeğin görüntüsünü bir kez görenler onları satın almadan duramıyor.

Kokina çiçeği aslında doğal değildir. Bu çiçek iki bitkinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Yaprak dökmez ve son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle etrafta çiçek kalıntısı da oluşmaz. Çiçek açma mevsimi Aralık ayındadır ve ardından kırmızı meyveler vermeye başlar. Bu bitki çiçeğinden çok meyvesi ile ünlüdür. Ancak bu meyve zehirli olabilir. Bu nedenle evde evcil hayvan varsa ondan uzak tutmalısınız.

kokina

Kokina Çiçeği Bakımı

Eğer evde kokina bakmak istiyorsanız oda sıcaklığını daima korumanız gerekir. Çünkü bu çiçek daha az ya da daha çok sıcak olan bir ortamda ihtiyaçlarını karşılayamaz. Zamanla da solar ve çürür. Kokina çiçeği bakımının ikinci önemli kısmı ise sulamadır. Yaz aylarında iki ve kış aylarında haftada bir kez sulama yapmanız gerekir.

Sulama yaparken suyun miktarı da önemlidir. Aşırıya kaçmamaya çalışın. Az su zarar vermez iken çok su ile kökleri çürütebilirsiniz.

Bir yıl boyunca bu güzel meyveli çiçeği korumak istiyorsanız sulama ve sıcaklığa dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca elle temas etmezseniz daha uzun süre yaşarlar. Bu nedenle evcil hayvanları onlardan uzak tutmakta fayda var.

Kokina Çiçeği Anlamı

Kırmızı meyvelerin ipler ile bağlanarak oluşması sonrasında ortaya çıkan kokina çiçeğinin şans getirdiğine inanıldığını belirtmiştik. Bu nedenle kokina çiçeği anlamı şans, mutluluk ve berekettir.

kokina çiçeği

Kokina Çiçeği Özellikleri

Silcan adı verilen beş altı adet kırmızı meyve top hâline getirilir ve ip ile bağlanır. Böylece ilk kokina ortaya çıkmış olur. Ne kadar büyük olmasını isterseniz o kadar çok top yapmanız gerekir. Kuşkonmazgiller ailesine ait olan bir bitkidir. İstanbul’un ormanlık alanlarında bu çiçek oldukça fazladır. Güneş ışığını sevmez ve bir gölge bulduğunda rahatça büyürler.

Kokina yapmak için yaprakları da toplamanız gerektiğini unutmayın. Sadece top hâlinde olan meyveler yeterli olmaz. Kırmızı ve yeşilin birleşiminden oluşan bu çiçek yılbaşı sofralarını süslemek için kullanılır. Ayrıca hangi köşeye koyarsanız ayrı bir hava verir.

Kokina çiçeği hakkında daha fazla detay ve yılbaşında gönderilebilecek diğer çiçekleri merak ediyorsanız aşağıdaki makalemizi de okuyabilirsiniz;