Kardelen Çiçeği Anlamı, Özellikleri ve Hikâyesi

Kardelen çiçeği yüksek rakımlı yerlerde ve çoğunlukla dağ eteklerinde açan bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı olduğu için üzerinde kar varken bile çiçek açabilir. Dayanıklı bir yapıya ve etkileyici güzelliğe sahip olduğu için herkes tarafından sevilir.

Çiçeklerin evrensel bir dile sahip olduğunu biliyorsunuz. Bazıları ise bir hikâyeye sahiptir. Hikâyeye sahip olanlardan biri de kardelen çiçeğidir. Ülkemizin Anadolu bölgesinde birkaç alt türü var olsa da kardelen çiçeğini ilk olarak 1874 yılında ve İzmir ilinde tanıdık. Bugünkü yazımızda ilgi çekici özellikleri ve görsel güzelliği ile tanınan kardelen çiçeği hakkında bilgiler vereceğiz.

kardelen çiçekleri

Kardelen Çiçeği anlamı

Kardelen çiçeği anlamı sabır ve fedakarlık olarak bilinir. Ancak buna ek olarak cesaret ve güç de ekleyebiliriz. Ne de olsa kar şartlarına dayanıp bu kadar narin olmak için güç gerekir.

kardelen çiçeği

Kardelen Çiçeği Özellikleri

Kışın karın kokusunu duyduğu andan itibaren çiçeklenip açan kardelen çiçeğinin adı neden bu şekilde diye sormaya gerek yok. Karı delip çiçeklenmesi nedeniyle adı kardelendir. Ocak ayında çiçeklenen kardelen mart ayı sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. Ayrıca suya ihtiyaç duymaz.

Kardelen çiçeği için eksi yirmi derecede soğuk hava bile zorlu değildir. Çünkü dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dağ eteklerinde yer alması ve soğuk havalarda ortaya çıkmasının nedeni nemli ve soğuk topraklarda büyüyebilmesidir.

Nergisgil familyasına ait olan bir çiçek türüdür. Eğer bahçede ya da evde bakıyorsanız bakımına dikkat ederek üç ay boyunca çiçekli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu kadar dayanıklı olmasına rağmen bir yandan da çok narin ve hassastır. Bu nedenle onlara dokunmamak gerekir. Bin ila iki bin metre yüksek yerlerde rahatça büyüyüp çiçek açabilir Minerali çok olan topraklarda rahatça büyürler.

kardelen çiçek

Kardelen Çiçeği Faydaları

  • Adet olamayan kadınlar şifa niyetine içerler. Çünkü adet söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Mide hastalıklarının tedavisi için kullanılır.
  • Soğanlı bölümü iltihap tedavisinde kullanılır. Ayrıca yaraları iyileştirme özelliği de vardır.
  • Otsu bölümü kalbi güçlendirir.
  • Kardelen çiçeğinin yumrusu ile hazırlanan kür çıban tedavisinde kullanılır.
  • Çocuk felci gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

kardelen

Kardelen Çiçeği Hikâyesi

Çiçeklerin de birbirlerine aşık olduğunu biliyor muydunuz? Kardelen hikâyesi aslında bir çiçek aşkıdır. Yakınlarında ortaya çıkan başka türlü otlar ve çiçekler nedeniyle birbirlerini doya sıya göremeyen iki çiçek türü varmış ve biri diğerine demiş ki; hadi gel öyle bir zamanda ortaya çıkalım ki diğer çiçekler uyuyor olsun. Bizde böylelikle yalnız kalmış olur ve bir ömür boyu hep beraber oluruz. Buna diğer çiçek tamam demiş ve açma zamanı gelince açmayıp kışı beklemiş.

Kış ayı gelince de üzerindeki kara bakmadan çiçek açmış. Ne yazık ki ona başka zaman açalım diyen çiçek ortada yokmuş. Çok üzülen çiçek bir daha hep yalnız olarak ve en soğuk zamanlarda çiçek açmış. Bu nedenle bu çiçeğe kardelen adı vermişler. Ona aşk çiçeği diyenler de var. Diğer çiçeğin adı da hercai olarak biliniyor.