Orkideler her zaman evlerde, ofislerde bayanların vazgeçilmez çiçeklerinden biri olmuştur. Birçok çeşidi ile dünya çapında tercih edilmesine rağmen, bilmeyenler için bakımı zor gelebiliyor. Orkidelerin güzelliklerine bayılıyorsunuz, ama onunla ilgilenmekten çekiniyorsanız doğru yerdesiniz. Satışa sunduğumuz orkideleri daha uzun yaşatmak ve onlara bakmaktan keyif almanız için size faydalı olacağını düşündüğümüz bir rehber hazırladık.

Orkideleri yetiştirmek oldukça zor gelebilir, Merak etmeyin orkide çiçeği yetiştirme konusunda tecrübesiz olmuş olsanız bile bu içeriği okuduktan sonra oldukça bilgi sahibi olmuş olacaksınız. Biraz da ‘kervan yolunda düzülür’ Mantığı ile uygulama ile bilgileri pekiştirdiğinizde sizde iyi bir orkide uzmanı olacaksınız.

Orkide Adaptasyon süreci

İnsanlar, hayvanlar ve hatta bitkiler, bir yerden başka bir yere taşındığında ortama alışması zaman alabilir. Orkideler nazik bitkiler olduğu için alışma süreci diğer bitkilere göre biraz daha fazla olabilir. Orkidelerin adaptasyonu yaklaşık 2 hafta sürmektedir, Bu süreçte çiçeğinizi ayrı bir karantinaya alabilirsiniz. Kalitecicek.com üzerinden almış olduğunuz çiçeklerin tamamı gönderilmeden önce gerekli bakımı ve sulaması yapıldığından su vermeden sadece diğer çiçeklerinizden uzak bir noktada tutmanız yeterli olacaktır.

orkideler

Türkiye’de bu çiçeği satan sadece biz olmadığımız için yapmanız gereken önlemler şöyle olabilir. Bu önlemler çiçeğinizin ve varsa diğer çiçeklerinizin daha uzun süre kalması sağlanabilir. Karantina bittikten sonra yavaş yavaş güneş ve sulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Orkide çabuk büyümesi için nerede durmalı?

Orkideler için bulundukları konum çok önemlidir. Daha çabuk büyümüş ve daha çok çiçek açmış bir orkide sahibi olmak için orkidenizi nemli ve yakıcı güneş almayan bir pencere kenarı gibi alana konumlandırmalısınız. Eviniz güney cephe ve çok güneş alıyorsa arka kısımda kalan pencereler orkideniz için daha iyi olabilir.

Orkidelerini mutfak ve banyo gibi nemli ortamlarda konumlandıran müşterilerimizin daha verimli çiçek açtıklarını ve daha çabuk büyüdüğünü söylediler. Siz de daha fazla çiçek dalı vermesi ve çabuk büyümesi için gün ışığı alan ve nemli bir odaya orkidenizi yerleştirebilirsiniz.

Orkide yapraklarım sararıyor, neden?

Orkide bakımı konusunda tecrübesi olmayan kişilerin en çok yaptığı hatalardan biri orkideleri çok güneşli bir ortama bırakmaktır. Güneş ışığı en çok yapraklara zarar verir ve bu da yaprakların sararıp solmasına neden olur. Orkidenizde ne kadar çok yaprak varsa o kadar canlı ve iyi bakılıyor demektir. Yaprak sayısına bağlı olarak çiçek dalı da çoğalıp azalabilir bu yüzden daha fazla çiçek alabilmek için yakıcı güneş almayan bir pencere kenarına bitkinizi yerleştirmelisiniz.

Orkidemin çürüdüğünü nasıl anlarım?

Orkide çürümesi çok üzücü bir olay olsa da başınıza gelebilir ve bu olayı siz yaşamayın diye birkaç ipucu vermek istedik. Orkide çok uzun yıllar yaşayabilen bir çiçektir. Bakımı konusunda dikkatli olmazsanız çok çabuk çürüyüp ölebilirler. İşte orkide çürümesinin genel nedenleri;

Aşırı sulama; eğer orkide toprağı nemli iken tekrar sularsanız bu su onun köklerine inip yavaşça rutubet oluşturacak ve ardından çürümelerine neden olacaktır. Orkide köklerinin sağlıklı olup olmadığını anlamak için kök renklerine dikkat etmelisiniz. Orkide saksısının şeffaf renkte olmasının nedenlerinden biri de köklerin gözükmesidir. Eğer koyu renkte saksıya sahipseniz saksı değişimi yapar gibi kökleri çıkarıp bakmanızda fayda olabilir.

Orkide sulamak için haftada bir kez su verme yeterlidir. Sıcak yaz aylarından bu sayı haftada iki kez olabilir. Eğer sulama konusunda tedirginseniz orkide toprağınıza iki cm kadar parmağınızı batırın eğer toprak nemliyse daha sonra sulayın, kuruysa sulayabilirsiniz.

Yakıcı güneş; güne ışıklarının yakıcı olması orkide çürümesinin nedenlerinden biridir. Yakıcı güneş ile bitki daha fazla su isteyecek ve yaprakları da sararacaktır. Zamanla yapraksız ve susuz kalan orkide ölür.

Saksı değişimi yapmamak; orkidenizin çiçeklenme dönemi bitince saksı değişimi yapmalısınız. Toprağı ve kökleri hava almalı, içerisinde oluşan rutubetli hava kökleri çürütmeden biraz daha kurumalıdır.

Orkide için toprak değişimi neden önemli?

Orkide sahibi olanların bazıları toprak değişimini neden yapılmasını gerektiğini anlamıyor ve gerek görmüyor fakat; zaman geçtikçe çürüme kokusunu almıyor ve zamanla orkide ölüyor. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra orkidelerin toprakları değişilmeli fakat; toprak sağlamsa yani çürüme belirtisi yoksa aynı toprağı tekrar saksıya dökebilirsiniz.

Orkide toprağında beyazlık varsa çöpe atılmalıdır. Toprak uzun süre hava almadığı için ve orkideler de nemi çok sevdiği için toprak çürümeye ve kökleri de çürütmeye başlar. Yaprak kısmı yemyeşil diye siz bunun farkına çok geç varırsınız ve kurtulma ihtimali de genellikle az olur.

Orkide hediye etmenin önemi ve anlamı

Sevdiklerimize çiçek hediye etmek genellikle yaptığımız bir davranıştır ve her çiçeğin bir anlamı olduğu gibi orkidelerin de anlamları vardır. Her rengi bir duygu ya da düşünceyi sembolize eder ve orkide hediye ettiğiniz kişiye mesajınızı iletirler. İşte orkide renkleri ve anlamları;

Mavi orkide; mavi orkide boyama ile yapılsa da orkide renklerinden sayılı ve genellikle en pahalı satılan orkidedir. Annelerin hayran olduğu mavi orkide, eşsizliği ve hediye ettiğiniz kişinin sizin için çok değerli olduğunu ifade eder. Özellikle annelere hediye etmek için satın alınır.

Beyaz Orkide; birine masumca hisler besliyorsanız ona beyaz orkide hediye edebilirsiniz. Masumiyet ve saflığı sembolize eden beyaz orkide genellikle öğretmenler günü ya da akrabalar arasında hediye verilmesi gerektiğinde tercih edilirler.

Pembe orkide; bulunduğu her ortama sevimlilik katan pembe orkide sevgiyi ve iki kişinin arasındaki içten muhabbeti temsil ettiği için arkadaşlara hediye edilmek için harika bir fikir olabilir.

Mor orkide; gücü, asaleti ve şıklığı temsil eden mor orkideyi sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Mor rengini seven yakınlarınız için mükemmel bir hediye fikri.

Sarı orkide; içtenliği ve cana yakınlığı ifade eden sarı orkideler bulunduğu her ortama uygum gösterebilir ve canlılık katar. Morali bozuk olan ya da hastanede olan yakınlarınız için çekinmeden sarı orkide siparişi verebilirsiniz.

Orkide türleri Nelerdir?

Ülkemizde yaklaşık olarak iki yüze yakın orkide türü bulunmaktadır. Pek çoğu yabancı isimlere sahip olsa ülkemizde orkideler tavşan topuğu, kelebek, arı selefi, arı çiçeği, kedi gözü, kedi kulağı gibi yerel isimler taşır. Ülkemizde orkideleri sadece dekor amaçlı değil ilaç ve salep yapımında da kullanırız bu yüzden birçok orkide türünün adını ve bakımı bilmiyor olabiliriz.

Orkide türleri çok fazladır ve en çok bilinen ve satılan tür phalaenopsis orkidedir. Bu yüzden bu tür ve bakımı hakkında bilgi vermek daha doğru olur. Phalaenopsis orkidenin en çok satılan tür olma nedeni diğerlerinin daha yabani olması ya da bakımları için iklim ortamımızın uymamasıdır. Eğer bir phalaenopsis orkideye sahipseniz makalemizin başından yazmış olduğumuz bakım ve ipuçları sizin için de geçerli.

Başlıca orkide türleri şunlardır

  • Phalaenopsis
  • Dendrobium
  • Simbidyum
  • Cattleya
  • Vanda
  • oncidium

Orkide İçin Saksının Büyüklüğü Ve Önemi

Orkide için saksının büyüklüğü ve türü de önemlidir. Saksının türü köklerinin ışık alması için önemlidir ve bu yüzden şeffaf renkte olanlar en çok satılan ve tercih edilenlerdir. Şık durması için farklı tasarımlarda bulunan saksılarda da orkideniz büyür fakat; şeffaf saksıda büyüyen orkideler daha çok çiçek sapı verir ve daha çabuk büyürler.

Saksının büyüklüğü orkidenizin büyüklüğü ile bağlantılıdır. Eğer orkidenizin yaprakları büyüdüyse ve kabına sığmıyorsa saksınız küçük demektir ve büyük bir saksıya orkidenizi ekerseniz hem daha çok çiçek verir hem de daha çok büyüyebilir.

orkide bakımı

Orkide için sulama ve yapılan hatalar

Orkideler için yapılan en büyük hata sulama nedeniyle oluyor. Orkidelerin ölüm nedenlerinin %80’i aşırı sulama nedeniyle olduğu için alıcılarımızın sulama konusuna dikkat etmesine rica ederiz. Az sulama ile ölmezler ama çok sularsanız çürür ve ölürler. Aşırı sulama hatasını yapmamanız için kış aylarında orkidenizi haftada bir yaz aylarında ise hafta iki kez sulamalısınız. Su az miktarda ve toprağa dökülmeli.

Deneyimli orkide severler orkideleri bazı zamanlarda yıkama yapıp dinlenmeye alırlar eğer siz kendinize güvenemiyorsanız düzenli sulama yapmayı deneyin. Bunun için toprağa iki cm kadar parmağınızı batırın ve kuruluğunu test edin. Nemli toprak için sulamayı bekletin ve eğer toprak kuruysa sulayın. Şeffaf saksıya sahipseniz köklerin renkleri de size orkidenin hayatı hakkında bilgi verir. Yeşil kökler çok sağlıklı olduğunu kahverengiye dönen kökler ise bir yerde hata yaptığınızın mesajını iletirler.

Orkideler İçin Güneş Işığının Önemi

Orkideler nemli alanı sevdikleri için orkide sahipleri yanılıp onu güneş ışığından uzak bir yere konumlandırabilir ve bu hatada onun ölümüne neden olur. Orkideler nemli alanı sevdikleri gibi yakıcı olmayan güneş ışığını da çok severler. Eğer nemli ve güneş gören bir pencereniz varsa orkidenizi konumlandırın ve zamanla ne kadar büyüyüp fazladan vereceği çiçek dallarını seyrederek keyifli vakit geçirin. Mutfak pencereniz sizler için ideal bir alan olabilir. Yapraklarınız sararmıyorsa konumunu değiştirmeye gerek yok, sarardığını fark ederseniz başka yere koyun ya da birkaç saatte bir saksıyı döndürün.

Kış Aylarında Orkide Bakımı

İster ilk orkidenizi besliyor olun ister uzun süredir orkide aşığı olun, kış ayları biraz endişe verici olabilir. İşte hem yeni başlayanların hem de profesyonellerin önümüzdeki birkaç ay içinde yollarını bulmalarına yardımcı olacak kış orkide bakımı ipuçları.

Kış aylarında evde nem azalır ve hava kurur bu yüzden orkideleriniz için nem makinesi alıp günde on beş dakika çalıştırabilirsiniz. Ya da mutfak gibi nemli bir ortamda yemek yaparken yanınıza koyabilirsiniz.

Orkide sulama çok önemlidir ve aşırı sulamanın tehlikeleri hafife alınmamalıdır, bu nedenle bu zorluğa nasıl yaklaştığınıza dikkat edin. En iyi ipucu, bitkinizin köklerine bakmaktır. İyi sulanan bir orkidenin dolgun ve yeşil kökleri vardır. Orkidenizin köklerinin kurumaya başladığını fark ederseniz, bitkinize ihtiyaç duyduğu ek nemi vermek için su rutinini biraz ayarlamak isteyebilirsiniz.

Eğer orkide petek üstü gibi sıcak hava görecek bir konumdaysa ya da yakında bir klima varsa yer değişimi yapılmalıdır. Orkideniz bozulmaması için başka bir alana konumlandırmalısınız.

Eğer sarı yapraklara sahipseniz ya güneş ışığı almıyor ya da yakıcı güneş görüyordur. Problemin nedenini öğrenerek çözümlemeye çalışmalısınız. Güneş ışığının sorun olduğunu düşünmüyorsanız, orkidenizin döllenmesi gerekebilir.

Kış günleri daha kısadır ve genellikle daha az güneşlidir, bu nedenle orkidenizin yerini birkaç aylığına yeniden düşünmeniz gerekebilir. En mutlu, en sağlıklı bitki için bol miktarda dolaylı doğal ışık alan bir yer bulduğunuzdan emin olun. Her şeyden önce şunu unutmayın: Orkidenizin kış aylarını atlatmaması için hiçbir neden yok. Doğru orkide bakımı ile, baharda hala gelişen bir bitkiye sahip olacaksınız.

Orkide Çoğalması Nasıl Çoğalır?

Orkideleri çoğaltmanın birçok yolu vardır. Orkide Seralarında yetişen bu naif çiçeği sevgilinize hediye ettiğinizde veya anneler gününde hediye ettiğinizde birkaç yaşına gelmiş olabilir. Seralar modern yayılma teknolojileri sayesinde bu işi çözdüler peki ya evde orkide bitkisi olanlar orkideleri nasıl çoğaltacak?

Doğada Orkide çoğalması Nasıl olur?

Tüm çiçekli bitkiler gibi orkideleri işlerinde uzman böcekler yapar, hiç zorluk çekmeden doğal ortamında çoğalırlar. Orkide çiçekleri hermafrodidttir orkide dişi çiçeği ile erkek çiçek polenlerinin birleşmesi gerekir. Doğada renklerin ve kokusunun büyüsüne katılan arılar çiçeğin dişi ve erkek polenlerinin birleşmesi sonucu uzun yıllara yayılan çoğalmasını sağlar. Bir çok böcek orkidelerin çoğalması için kendilerine düşün görevi ellerinden geleni yapıyorlar.

Evde orkide Besleyenler, çoğalma işlemini 3 farklı yöntem ile yapabilir.

Toz serpiştirmesi

Yaprak yöntemi ile çoğaltma

Kök yöntemi ile çoğaltma

Toz serpiştirmesi yani doğal olarak tohum ile çoğaltma işlemidir. Orkideler çiçek açtığı zaman erkek polenlerini dişi polenler ile buluşturup döllenmesini sağlayarak yeni tohum elde edilir. Elde edilen tohum pamuk veya nemli peçete yardımı ile bekletilerek çoğalması beklenir. Yeterince büyüyen orkide fidesi uygun saksıya alınır.

Yapraklar sadece belirli noktalar ile kesilir ve saksıya koyularak çoğaltılır, çok karmaşık bir yöntemdir. İlerleyen süreçte sitemizden orkideyi yaprak ile çoğaltma işlemi yapacağız.

Kökler ilgili yerlerinden kesilerek yumuşak ve ıslak pamuk içine koyulur yeni köklerin oluşması sağlanır. Yeterince büyüyen fide uygun saksıya alınır. Orkide çoğaltmak çoğu zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. Bunun için yeterli tecrübeye salip olmanız gerekmektedir.