Telgraf çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır ve nasıl çoğaltılır?

Telgraf çiçeği, tuhaf bir isme sahip olsa da görünümü ile insanları etkilemekte zorluk çekmez. Çok kolay ve hızlı bir şekilde büyüdüğü için bu çiçeği sevenler Telgraf çiçeği bakımı ve çoğaltılması hakkında detaylı bilgiye sahip olmak isterler. Bu nedenle bu konuları ele alıp Telgraf çiçeği hakkında aradığınız birçok sorunun yanıtını sunacağız. Hazırsanız başlayalım!

Telgraf Çiçeği Nedir?

Hollanda’ya ait bir çiçek türü olduğu belirtilen Telgraf çiçeği için bazı yerlerde Orta Amerika, Kolombiya ve Meksika’da yetiştirildiği söyleniyor. Dünyaca ünlü bir çiçektir ve birçok alt türü vardır. Bunun yanı sıra ülkemizde damat pijaması çiçeği olarak da ünlüdür. Bunun nedeni ise, damat alışverişi dediğimiz nişan alışverişinde damat için alınan pijamaların çizgili olmasından kaynaklanıyor.

Bu çiçeğin görsellerini görüp siz de birine sahip olmak isterseniz, Telgraf çiçeği bakımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca özellikleri kısmını da okumanızı tavsiye ederiz. Her bilgi değerli olduğu için daha canlı ve sağlıklı bir çiçek sahibi olabilirsiniz.

Telgraf Çiçeği Bakımı

Herhangi bir şekilde evinizde ağırladığınız Telgraf çiçeği için aşağıda belirttiğimiz detayları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, bir bitki satın aldığınızda ilk olarak doğru saksı seçimi yapmanızı tavsiye ederiz. Bitkiler hızlıca büyüdükleri için bulundukları kabın şekli, boyutu da çok önemlidir. Aynı gün çiçek gönder hizmetimiz ile hemen telgraf çiçeği sahibi olabilirsiniz.

Sarmaşık şeklinde büyüdüğü için bu bitkinin yanında herhangi başka bir çiçek saksısı yer almamalıdır. Çünkü onun etrafını sarıp rahatça büyümesini engeller.

Çok fazla su istemeyen bir bitkidir. Bu nedenle toprağa kuruluk testi yaparak çiçeğe su vermeniz gerekir. Kuruluk testi için toprak içerisine parmağınızı batırın ve eğer nemli ise sulama işlemini erteleyin.

Doğrudan güneş alan bir yerde durursa, bu çiçek zamanla kuruyabilir ve yaprakları solabilir. Bu nedenle akşam güneşi gibi yakmayan gün ışığına sahip olduğunuz saatlerde güneşliği açarak beslenmesini saplayabilirsiniz.

Bitkinin yapraklarında tuhaflık fark ettiyseniz (sararma ve dökülme), bunun bir olumsuzluk işareti olduğunu anlamalısınız. Toprak çok sulandıysa, yapraklar dökülür ve çok kuruduysa da yapraklar sararır. Sulamanın önemini asla unutmayın.

Telgraf çiçeği bakımı için saksı seçimi

Telgraf çiçeği güzel bakım yapıldığında çok hızlı bir şekilde büyür. Bu nedenle saksı seçimini bir beden büyük olarak tercih etmenizi tavsiye ederiz. Genellikle bu tarz çiçekler ne kadar fazla alana sahipse, o kadar çok yayılırlar. Çiçeğe çok iyi bakım yaptığınız hâlde büyümüyorsa, yani genişlemiyorsa, saksı içinde aynı şekilde duruyorsa, saksının küçük olduğu anlamına gelir.

Küçük saksı çiçeğin büyümesini engeller. Çiçeğe ne kadar iyi bakarsanız, bakın küçük bir saksı seçimi ile emekleriniz boşa gider. Bu tarz çiçekler için askılı saksılar önerilir. Çiçek aşağı doğru yayıldıkça, alt kısımda kalan yapraklar bir yerle temas ettiği için solabiliyor. Bunu engellemek için çiçeği yukarı asabilirsiniz.

Sulamanın daha iyi bir şekilde faaliyet görmesi için altı delikli olan saksıları tercih etmelisiniz. Böylece toprak hava alır ve fazla sulama yapılırsa, çiçek kökleri çürümez. Çünkü saksının tabak kısmında birikir. Siz de fazla suyu başka bir çiçeğe aktarabilirsiniz.

Telgraf çiçeği bakımı için toprak seçimi

Bu çiçek türü toprak bakımın zengin olan yumuşak toprakları sever. Suyun hızlıca emilmesi beslenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle süs bitkisi toprağı tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu tarz topraklar çiçekçi ve yapı marketlerde bulunuyor.

Telgraf çiçeği bakımı için güneş ışığı önemi

Konum bu çiçek için çok önemlidir. Ne sıcak ne de soğuğu sever. Gün ışığı almadan da yaşayamaz. Bunun için ne yapmalıyım diyorsanız, pencerenin iç pervazına koymanızı tavsiye ederiz. Pencerenin iç pervaz yani mermer kısmında ağırlanırken gündüz saatlerinde güneşliği kapatıp çiçeği yakıcı güneşten koruyabilirsiniz. Eğer dediğimiz gibi yukarı astıysanız, önüne bir balkon güneşliği yapabilirsiniz. Aksi takdirde yapraklarında lekelenmeler olabilir.

Telgraf çiçeği bakımı için sulamanın önemi

Telgraf çiçeği için haftada bir kez sulama işlemi yeterli olacaktır. Ancak verdiğiniz su miktarı bazen az bazen fazla olabilir. Bu durumu etkileyen sıcaklık, çiçeğin bulunduğu konum ve daha pek çok faktör bulunur. Bu nedenle sulama için parmak testi yapmanızı tavsiye ederiz.

Telgraf Çiçeği Özellikleri

  • Telgraf çiçeği özellikleri arasında sahip olduğu renkler yer alır. Mor, pembe ve yeşil gibi renklerde Telgraf çiçeği bulabilirsiniz.
  • Yaprak dökmeyen bir bitki olduğu için çevresini kirletmez. Bu nedenle sevilen bir iç mekan bitkisidir.
  • Sukulent gövdeli etli ve sulu bir bitkidir.
  • Bu çiçek yayılarak büyür ve büyüdükçe aşağıya doğru sarkar. Bu nedenle çevresinde başka bir çiçek olursa, onun gün ışığını engelleyebilir. Bu durumu dikkate almak gerekir.
  • Aşırı gölge alan bir yerde kalmayı sevmezler. Bu yaprakların güçsüzleşmesine neden olur.
  • Hafif gevşek ve geçirgen yapıda toprağı çok seven bir bitkidir.

Mor telgraf çiçeği

Mor telgraf çiçeğinin bakımı, sulanması ya da diğer herhangi bir ihtiyacı farklılık göstermez. Bu nedenle genel olarak tüm bakımları aynı yapılır. Sadece yapraklarının renginin mor olması nedeniyle farklıdırlar. Mor renginin asilliği bu çiçeğin görünümünü de etkiler. Bu nedenle çok fazla tercih edilen ve sevilen bir çiçektir.

Pembe telgraf çiçeği

Pembe renkli yapraklar bu çiçek türünde oldukça sevimli durur. Bakımı aynı şekilde yapılır. En popüler olan Telgraf çiçeğidir. Yeşil ve pembe karışık bir renktedir. Bu tonlamada şu renk daha ağırdır diyemeyiz.

Yeşil telgraf çiçeği

Aslına bakıldığında pembe ile yeşil Telgraf çiçeği aynı gibidir. Burada sadece bu çiçeğin yeşil rengi daha fazla olduğu için yeşil olarak adlandırılır. Bakımı diğer renkleri ile aynıdır. Bulunduğu ortama şıklık katar.