Hüsnü Yusuf çiçeği ilkbaharın sonunda, yaz ortasına kadar rengi ve acı tatlı bir kokusu ile geleneksel bir kır evi çiçeğidir. Özellikle çiçekçilikte aranjman ve buketler içerisinde kullanılan bu çiçeği park ve bahçe süslemelerinde de oldukça sık görebilirsiniz.
Hüsnü Yusuf, çiçekler arasında kendi kendine yeniden tohumlanan bitkilerdendir. Güzelliği, renkleri ile iki yıl büyümesini tamamlar ve 2 yılda bir çiçek açan bir bitkidir. Pencere ve evin etraflarında boyutu ve güzelliği ile yer almaktadır. Aynı zamanda iç mekânlarda kesilmiş ve boyutlandırılmış bir Hüsnü Yusuf çiçeği vazo içerisinde de şık durmaktadır.
Hüsnü Yusuf Çiçeği Bakımı
Diğer tüm çiçekler gibi aslında Hüsnü Yusuf’a da çok kolay bakılmaktadır. Yabani otların, Hüsnü Yusuf etrafındaki suyu almak için oldukça hızlı hareket edeceklerinden çiçeğin bakımı esnasında en çok dikkat etmeniz gereken şey bu otların zaman zaman kontrollerini yapıp, çiçeğin etrafını temiz tutmanızdır. Çünkü yabani otlarla birlikte bazı haşere ve çiçek bitleri de bu çiçeğin dallarını sarabilir.
Genelde çiçeğin gövdesine yapışan ve oradan beslenen tüm böceklerden çiçeği kurtarmanız önemlidir. Ayrıca yabani otların kuruduğundan emin olduktan sonra bir malç tabakası uygulamanız gerekebilir. Sağlıklı bir bitki için dikkat etmeniz gereken şeyler; yaprak biti, nematod ya da sümüklü böcek belirtisinin olup olmadığını incelemek ve ihtiyaç halinde uygun caydırıcıları kaldırmalı ya da uygulamalısınızdır.
Hüsnü Yusuf çiçeği bakımı diğer süs bitkileri arasında aslında en kolaydır. Etkileyici bir güzelliği olmasıyla çiçekseverlerin gönlünde çok ayrı bir yeri bulunmaktadır. Eğer saksıda bir Hüsnü Yusuf çiçeği yetiştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz çiçeğiniz için yeterli olacaktır.
-
Hüsnü Yusuf çiçeğinin tohumlarına, bölgenizdeki son don olayından 2 ila 8 hafta önce iç mekândan başlamalısınız. Eğer açık havada ekim yapacaksanız don olayının geçmesinin ardından tohumları 20 cm derinlikte dikmelisiniz.
-
Yaz gelmeden evvel çiçekler ilkbaharda muhtemele açacaktır. Tohumların filizlenmesi ise en fazla 10 ila 15 gün içerisinde olacaktır.
-
Tohumların filizlenmesi olduktan sonra tohumları dikmek istediğiniz yere yani saksı ya da kaplara ulaştırın.
-
Bu çiçeğin bitkileri genelde güneşte büyümektedir. Ancak açık gölgede de olabilirler. Günde en az 4 ya da 5 saat güneş ışığı alabilecekleri bir yere dikmeniz Hüsnü Yusuf çiçeği açısından daha verimli olacaktır.
-
Bu tarz bitkiler verimliliği yüksek, hafif alkali yani PH 6.75 olacak ve iyi drene edilmiş toprakları tercih etmektedir.
-
Ayrıca dikimi ve bakımı esnasında organik gübre de kullanabilirsiniz. Bitki 3 ila 5 yaparak çıkarttığında onları 30 ila 40 santimetre aralıklarla inceltmesini yapmalısınız. Bitkinin otlamasını çok iyi yapmalısınız. Toprağı ince bir malç tabakası yardımı ile katman lamanız, nem tutmasını da kolaylaştırmaktadır. Böylelikle 5 ila 10 santimetrelik bir malç tabakası çiçeğin etrafına uygulayabilirsiniz. Hava dolaşımını da etkileyecek bu işlem bakım esnasında çok önemlidir.
-
Çiçekler aşırı sulamaya gelen bitkiler değildir. Haftada bir ya da iki kez olacak şekilde sulama yapmanız yeterlidir. Özellikle yaz aylarında sıcakların bastırdığı zamanlarda toprağı sık sık kontrol edilmeli ve su verilmelidir. Eğer çiçeğe su vermenize rağmen soluklaşma görülürse çiçeğin yeri hemen değiştirilmelidir. Güneşi daha az alan yarı gölgeli bir yer ve yeteri kadar suçiçeği kendisine getirecektir.
-
Bu tarz çiçeklere haşere ve çiçek bitleri çok fazla musallat olmaktadır. Ancak hortumdan çiçeğe zarar vermede yapacağınız bir su püskürtme yöntemi ile tüm zararlı böceklerden kurtulabilirsiniz.
Hüsnü Yusuf Çiçeği Anlamı
Bir diğer ismi Hoş William olan Hüsnü Yusuf çiçeği anlamı ise çok özeldir. Karanfil ile aynı cinse sahip olan bu bitki mükemmellik, kahramanlık ve incelik anlamına gelmektedir. Ancak bu çiçeğin anlamı rengine göre de değişmektedir.
-
Beyaz Hüsnü Yusuf çiçeğinin anlamı; temizlik ve saflık
-
Mor Hüsnü Yusuf çiçeğinin anlamı; neşe ve içtenlik
-
Pembe Hüsnü Yusuf çiçeğinin anlamı ise sevgi ve şefkat olmaktadır.
Hüsnü Yusuf Çiçeği Özellikleri
Latince adı Dianthus Barbatus olan Hüsnü Yusuf çiçeği özellikleri ise şunlardır;
-
Kokusu oldukça az ama çok etkili olan çiçeğin insanlarda bıraktığı etki harikadır.
-
Üzerinde taşıdığı birden fazla renk uyumu ile çok yıllık bir bitkidir.
-
Genelde pembe ve beyaz olarak bilinse de mor ve kırmızı tonları da bulunmaktadır.
-
Bitkinin yerden yüksekliği ortalama 20 ila 25 santimetre civarında olmaktadır.
-
İlgiyi seven ve oldukça nazlı bir süs bitkisi olan Hüsnü Yusuf çiçeği herkes tarafından dikkat çekmektedir.
-
Doğada ve kırlarda oldukça fazla olması, güzelliği ile büyülemesi çiçek düzenleme sanatında oldukça fazla kullanılmasına neden olmaktadır.
Tohum alımı, ekilmesi, yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolay olan bu güzel çiçek hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için ana sayfamız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.