Hala bazı insanlar Teraryum nedir bilmemektedir, bunun için çok fazla meraklanmanıza gerek yok kalite çiçek size teraryumun ne olduğunu anlatmakta kendini vazife edinmiştir. En basit ifade ile teraryum minyatür bitkilerin etrafını çakıl ve küçük figürler ile süsleyerek cam kapların içine koyulmuş halidir.

Teraryumlar da bulunan canlı bitkiler insanların sağlığına faydalı olduğuna bilen kişiler bu ürünleri hem süs hem de sıhhat açısından faydalanmak için satın alıyor ve popülerliğini artırıyor. Bitkileri seviyorsanız ve onları hiç yanınızdan ayırmak istemiyorsanız, terayumlar tamda size göre, evin iç mekanlarında minyatür bahçe bakmak bu düzenekler ile çok kolay.

Bir teraryumda oluşturduğunuz mikro çevre, Doğal dünyanın küçük bir kopyası olarak düşünebilirsiniz. Teraryumlar genellikle fanus sayesinde doğal atmosfer oluşur ve buharlaşma ile bir yaşam döngüsü içine girerler. Açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı teraryum türü oluşturulabilir. İsminden de anlaşılacağı üzere bitkinin çevresi ve üzeri açık ise ev ile uyumlu, tamamen kapalı ve sadece camın içinde ise kapalı teraryum olmuş olur.

Teraryumlar küçük estetik minyatür bahçe isteyenler için harika bir seçim olacaktır. Ayrıca sevdikleriniz için de hatırı sayılır ve anlamlı bir hediyedir. Kalite çiçek gibi sitelerden teraryum satın alabilir veya yakınlarınıza gönderebilirsiniz, sizler için en iyi malzemeler ile teraryum üretip hızlıca yollayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Kendin yap furyasına katılıp kendi teraryumunuzu kendiniz inşa etmek isterseniz sizin için bu konuda detaylı bir anlatım yapmak istiyoruz. Teraryum yapımına başlamadan önce size şu ip uçlarını söylemekten büyük keyif alıyor olacağız.

Teraryum yapımı için ipuçları

Tereryum yapımı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus projeye göre fanus seçimidir, yanlış alınacak fanus sizi ciddi oranda üzebilir ve yaptığınız projeden keyif almamanıza neden olabilir.

Bu sebeple teraryum fanusu hakkında şöyle bir dip not geçmek istiyoruz.

Teraryum fanusu

Teraryum yapmak için en temel unsurlardan biri fanustur. Fanus seçimi için pahalı dükkânlara gitmek zorunda değilsiniz bunun yerine toptan ve perakende satış yapan süs malzemeleri satan yerleri tercih edin. Büyüklüğüne ve içine koymak için aldığınız parçaların sığıp sığmayacağına dikkat edin ve çok fazla parça almayın teraryum bittikten sonra da alıp süsleyebilirsiniz. Eğer içerisine canlı bitki koyacaksanız fanusun cam olmasına dikkat edin.

  • Şeffaf ve cam bir kap seçin, Renkli camlar güzel görüntüler veriyor olmuş olsa da güneş ışığını en iyi şeffaf camlar aktaracaktır. Bitkilerin sağlığı açısından güneş ışığı çok önemlidir.
  • Ağız tarafı geniş camları tercih edin, fanus gibi ağızı dar camlar alırsanız bu konuda yeterli tecrübeniz yoksa yapım aşamasında oldukça zorluk çekeriniz.
  • Teraryum içine koyacağınız bitkilerin nem ve ışık ihtiyaçlarına göre dizilim yapın.
  • Büyüme mevsimlerinde daha az büyüyen veya daha kısa kalan bitkileri tercih edin, bu sayede fanus değiştirme sıklığınız azalacak sizi masraftan kurtaracaktır.
  • Boyutunun ve derinliğinin gerçekleştirmek istediğiniz projeye uygun olması gerekir.
  • Fanus ’da kırık veya çatlak olmamasına özen gösterin ( sızıntı sizin için hiç hoş his oluşturmayacaktır, Ayrıca çatlak bitkinin bakımını zorlaştırır ve ömrünü kısaltabilir.

Evde Minyatür Bahçe Teraryum yapımı

Teraryumu satın almak istemiyor ve kendiniz yapmak istiyorsanız veya kendi dekorunuza göre teraryum bulamadıysanız, yeterli malzemeler elinizde ise ve bu beceriye sahipseniz kolaylıkla yapabilirsiniz. Öncelikle teraryum için gerekli malzemeleri elde etmemiz gerekiyor, biz başlı başına malzeme listesini aşağıda şöyle sıraladık, siz projenize göre malzeme listesini azaltabilir veya artırabilirsiniz.

Teraryum yapımında kullanılabilecek birçok farklı malzeme bulunmaktadır. Fakat en önemlisi Teraryumunuzun temasıdır. Tema ne hakkında olacaksa tearyum malzemeleri de ona uygun seçilmelidir. Örneğin aşk temalı bir teraryum hazırlıyorsanız içerisinde kalp, kırmızı gül, yada sevgili figürlü objeler yer almalıdır.

Teraryum Malzemeleri

Teraryum malzemelerini araştırmaya başlarken öncelikle ne tür bitkiler bakacağınıza dikkat edin eğer gerçek bitkiler kullanacaksanız, alacağınız malzemeler kesinlikle o bitkinin sevdiği iklim koşullarına uygun olması gerekmektedir. Biz ağırlıklı olarak nemli ortamları seven bitkiler tercih edildiği için o yöndeki projelere uygun malzeme listesini yaptık, eğer çöp bitkileri gibi bir projeniz varsa lütfen ona uygun ürünleri alınız.

Fanus, gübre sıkıştırmak için çubuk, minyatür kürek, kağıttan yapılmış huni veya konu, kum, kil toprakları, iri çakıl, gübre, yosun, kömür, küçük çakıl taşları, süs materyalleri ve köpük + Kullanılmak istenilen bitki. Ayrıca kullandığınız bitkinin narin yaprakları varsa onları temizlemek için hassas küçük fırça alınız.

Süs malzemelerini dilerseniz siz teraryumu bitirdikten sonra da alabilir ve teraryum projenizin üzerine koyabilirsiniz.

Teraryum yapımı için 5 Aşama

Teraryum yapımına başlamadan önce fanusunu iyice sabunlu su ile yıkayıp temizledikten sonra kurulayın. Fanusun en alt tabakasına daha iyi eko sistem için biraz yosun serpiştirin sırasıyla şu malzemeleri fanusa yatırın.

  1. Teraryum yapımı 1. aşama

Yosun, kum, kaba çakıl ve köpük maddesini fanusa sırasıyla yayın. Doğal bir eko sistem oluşturun, katmanlar birbiri ile orantılı olmasına dikkat edin. Köpüğü çok fazla koymayın boşluk alması ve dekorasyona yardımcı olması açasından köpük eklemesi yapıyoruz.

  1. Teraryum yapımı için 2. Aşama

Hazırladığınız teraryum toprağının üzerine bir miktar kömür ve tekrar yosun eklemesi yapın. Bu teraryum da ki nemli bitkilerin çok daha sağlıklı büyümelerini sağlayacaktır.

  1. Teraryum toprağını serin

Toprağınızı koymadan önce taşların ve aktif kömürün üzerine biraz yosun koyabilirsiniz. Bu, saksı toprağınızın aktif karbon ve taşlarla karışmasını önleyecektir. Bu adımın önemi yok, sadece estetik bir karardır.

Küçük bir kürekle saksı toprağınızı en az 5cm olacak şekilde ekleyin , herhangi bir saksı toprağı yeterli olacaktır. Toprak katmanını bitkinin kök salma durumuna göre iyice ayarlayıp yeteri kadar olduğuna emin olun. Toprak miktarı teraryumun ömrü için çok önemlidir.

  1. Teraryum Yapımı bitkinin ekimi

Teraryum için seçtiğiniz bitkiyi saksısından çıkarın, eğer bitki yeterince büyükse bitkiye zarar vermeyecek şekilde bitkinin köklerini budayarak azaltın. Teraryum gibi küçük alanlarda bitki yetiştiriyorsanız bu zararlı bir hareket olmayacaktır. Bitki köklerini budamanız onu öldürmez fakat hızlı büyümesini engelleyecektir.

  1. Teraryum yapımı Süsleme

Teraryumunuz da ki bitkileri düzenledikten sonra , küçük figürler, ıvır zıvırlar, diğer küçük taşlar veya biyolojik çeşitlilik yaratan diğer birçok şeyle görünümünü tamamlayın İşinize , iyi seçilmiş aksesuarlar ve hızlı fikirlerle hayat verin , biz evet diyoruz! Bazen dekorasyonu yeniden keşfetmek için birkaç küçük ayrıntı üzerinde durmak yeterlidir.

Teraryum Bitkileri Nelerdir?

Kaktüs: Türkiye’de ki en fazla tercih edilen teraryum bitkilerinin başını çekmektedir. Bakımı kolay ve uzun süre dayanıklı olması sebebi ile tercih sebebidir. En ekonomik teraryum bitkilerinden biridir.

Bonsai: Dünya çapında en çok tercih edilen ev bitkilerinden biridir, ülkemizde de yavaş yavaş tercih edilmeye başlanmıştır. Fiyat olarak kaktüse göre biraz daha pahalıdır, fakat iyi bakıldığı sürece ömrü oldukça uzundur. Bazı bonsai bitkileri insan ömründen bile daha fazla yaşadığı bilinmektedir.

Sukulent: Çok yavaş büyüdüğü için tercih edilir. Bakımı kolaydır en çok tercih edilen teraryum bitkileri içindedir. Çok sulanmayı sevmez nemli ortamlardan hoşlanır.

Mini orkide: Nadiren de olsa ülkemizde teraryum yapımında kullanılmaktadır, fiyat olarak normal orkidelerden çok daha pahalıdır. Çiçek açtıklarında harika görünümlü bir teraryum sahibi olursunuz.

Pellaea rotundifolia: Yavaş büyüyen ve ısınmaya ve neme sürekli ihtiyaç duyan yuvarlak yapraklı eğrelti otu. Tropikal minyatür bahçesi için mükemmel olacaktır

Soleirolia soleirolii: "bebeğin gözyaşları" olarak da bilinir, kökleri suda güzelleşmesini sever.

Selaginella: türlere bağlı olarak eğrelti otu veya yosuna benzer. Büyümesi yavaştır, nemli toprak gerektirir.

Teraryum Bakımı

Teraryumu yaptık, öylece kenara atıp büyümesini veya sağlıklı kalmasını bekleyemeyiz. Teraryum bakım isteyen bir hobidir. Bakımı çok zor değildir, hatta bazen haftada birkaç dakikanızı alacak kadar kolay olmaktadır. Doğru ışıklandırmayı yakalayan teraryumlar uzun süre hastalanmaz, oluşturmuş olduğunuz eko sistem içinde kendi buharlaşması ve ışıktan yararlanarak bitkiler yaşamını sürdürür.

Yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerdeki gibi proje aşamasına başlamadan önce teraryumu kendiniz yapacaksanız her detayı düşünürseniz hiç sorun yaşamadan harika bir hobiniz olmuş olacaktır. Eğer teraryum yapımı sizi çok zorladı ise sitemizde yüzlerce kaliteli teraryum seçenekleri bulunmaktadır teraryum gönder demeniz bizim için yeterlidir. En hızlı ve kaliteli ürünleri sizler için sunacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.

Bitkinin sulaması: Bitkilerinizi sulamak için 15 günde bir kontrol edin. Sulamak için spey veya küçük şişe kullanın toprağın sulu veya kuru olduğunu anlamak için 15 günde bir kesinlikle kontrol edin bitkinin ihtiyacına göre suyu ayarlayarak verin.

  • Eğer kapaklı bir fanus kullanıyorsanız sulamadan önce birkaç saat bitkinin hava alması için kapağı açarak havalanmasını sağlayın.
  • Birkaç ayda bir bitkinin köklerinin hava alması için toprağı terz düz edin, çok fazla derine inmeyin ki alt katmanda bulunan diğer materyaller toprağa karışmasın.
  • Teraryumun iç kısmında asla ve asla cam sil kullanmayın bu bitkinin çürümesine veya ölmesine sebep olabilir.
  • Düzenli sulama kontrolü yapın ve az veya fazla su vermeyin.
  • Bitkinin ışık ihtiyacı için onu evde ışık alan veya bitkinin tür ihtiyacına göre evdeki uygun bir ortama göre ışık almasını ayarlayın.
  • Kışın peteklerin (radyatör) üzerine veya yanına bırakmayın bitkiye zarar verecektir.
  • Doğrudan güneş alan bitkiler camın mercek etkisinden dolayı yanabilir ışık ayarlamasını mükemmel ayarlamalısınız.

Not: Bu kadar çok bitki bakımı sizi yordu mu? Merak etmeyin yapay bitkiler ile görüntü amaçlı bir proje hazırlayabilirsiniz veya sitemizde yapay teraryum çeşitleri bulanmaktadır.

Teraryum Çeşitleri

Bebek teraryum: Yenidoğan bebeklere hediye veya onlara atıf olması açasından üretilen teraryum çeşitlerindendir. Kız bebeklere pembe, erkek bebeklere mavi süslemeler ile yapılmaktadır. Bebeklerin odasında bulunacaksa genellikle yapay bitkiler ile hazırlanır.

Kaktüs teraryum: Türkiye’de en çok tercih edilen teraryum çeşitlerindendir, kaktüs bitkisi ekonomik olması ve çok hızlı büyümemesi sebebi ile tercih edilmektedir. Çiçekçilerin ekonomik ömrünün uzun olması sebebi ile yegane kullandığı çeşitler içindedir.

Geometrik teraryum: Fanusu diğer çeşitlere göre farklılık gösterir, genellikle duvara veya bir yere asmak amacı ile askı aparatları da bulunur.

Cam fanus teraryum: Teraryumların %80’den fazlası cam fanus olarak üretilir en çok tercih edilen teraryum çeşididir yukarıdaki bir çok teraruyum da bu bu modelin içinde entegre edilebilir.

Işıklı teraryum: Küçük çocuklara bitki yetiştirme ve hobi edindirme amaçlı veya dekoratif amaçlı ışıklı olarak üretilen çeşitlerdendir. Daha çok bireysel kullanıcılılar kalite çiçek gibi dışarı ürün satan firmalardan alır. Elektrik bilgisi gerektiğinden evde yapımını önermiyoruz.

Cam teraryum: Kapaklı ve kavonoz biçiminde olan şeklidir, daha çok nemli bitkiler için tercih edilir. Bakımı en kolay olanlardan biridir.

Yukarıdaki teraryum çeşitlerinden esinlenerek sizde en güzel hediyelerle teraryum siparişi vermek için hemen kalitecicek.com'u ziyaret edin...