Bahçenizde ya da balkonunuzda muhteşem bir açelya çiçeği yetiştirmenin kolay bir yolunu arıyorsanız, doğru adrestesiniz. Bu büyümesi kolay çok yıllık bitki, çoğu ılıman iklimde iyi yetişir ve nemli fakat iyi drene olan toprağa ihtiyaç duyar. Elbette bir de sevgiye! Bu makalede açelya çiçeği bakımı ve özellikleri hakkında bilgi edinin. Bu makale ayrıca açelya çiçeklerinin anlamı hakkında bilgiler içermektedir. Bu güzel çiçeğin tadını uzun yıllar boyunca çıkarabileceksiniz!

Açelya çiçeğinin özellikleri

Açelya çiçeğinin özellikleri ve anlamı zengin ve çeşitlidir. Viktorya döneminde, ölçülülük ve ihtiyatla ilişkilendirildiler. Diğer şeylerin yanı sıra, refahı, sevgiyi, saygıyı ve iç huzurunu sembolize eder. Ayrıca güzellik ve zeka ile de ilişkilidirler. Bu onları bir düğün hediyesi için mükemmel bir çiçek yapar. Nepal'in resmi çiçeği olmasa da, açelya kendi sembolik anlamlarına sahiptir.

  • Açelyalar tarih öncesinde orman gülleriyle çok fazla karıştırıldılar. Açelyalar yaygın olarak yetiştirilip popüler olmalarına rağmen ortak isimleri farklıdır. Çok fazla çeşit olduğu için tek tek listelenemeyecek kadar çokturlar. Azalea Society of America, 700'den fazla farklı türden oluşan bir veri tabanına sahiptir. Açelya çiçeğinin özellikleri ve anlamı bir çeşitten diğerine değişebilir, ancak hepsi güzel bahar çiçekleri ile ayırt edilir.
  • Açelyalar çeşitli renk ve çiçek özelliklerine sahiptir. Kırmızı popülerdir, ancak her açelya bu renge sahip değildir. Encore Embers, pürüzsüz bir turuncu-kırmızı renk tonuna ve fırfırlı iç yapraklara sahiptir. Bu bitki toplu olarak çiçek açabilir, bu nedenle toplu dikimler için popüler bir seçimdir. Çiçekleri geniş bir renk yelpazesine sahiptir ve özellikle toplu dikimlerde çarpıcıdır.
  • Açelyaların iki alt türü vardır. Yaprak döken açelyaların tek veya çiçek kümeleri vardır. Yaprak dökmeyen açelyalar daha küçüktür ve bir dönüm boyutuna ulaşabilir. Yaprak döken açelyaların ise dallarında birden fazla çiçek tomurcuğu bulunur. Birden fazla yaprakları ve çan şeklinde bir taçları olabilir. Yaprak döken açelyalar, bir terminal dalında 100 kadar çiçeğe ulaşabilir.

Açelya çiçeği anlamı

Açelya çiçeği anlamı, alçakgönüllülük, ölçülülük ve zenginlik anlamına gelen açelya bitkisinin sembolizmine dayanmaktadır. Sevdiklerine onları ne kadar önemsediğini göstermek isteyenler bu çiçeği onlara gönderebilir. Çiçek ayrıca ev hastalığına da işaret eder. Hasta olan sevdiklerine çiçek göndermek isteyenler, onlara açelya göndermeyi düşünmelidir. Sembolik anlamları bol ve çeşitlidir.

Açelya çiçeği zengin bir tarihe sahiptir ve binlerce yıldır ölçülülüğün simgesi olmuştur. Birçok rengi ve şekli onu hediye veya buket olarak göndermek için çekici bir çiçek yapar. Şekli bir çan, huni veya tüpe benzer. Tam çiçek açmış iken canlı bir yıldıza benzediğini fark edebilirsiniz. Ne yazık ki açelyalar da zehirlidir ve bu nedenleri onları vazo içerisinde ya da buket olarak tercih etmemelisiniz.

Açelya çiçeği bakımı

Uygun açelya çiçeği bakımı, ( Azalea Care )tohumların az miktarda ve toprağın derinliklerine ekilmesiyle başlar. Açelyanızın büyümesini teşvik etmek istiyorsanız, bitkiyi bölebilirsiniz. Bölmek için, onu bölümlere ayırmanız ve eski kökleri ve en üstteki büyümenin yaklaşık üçte birini kesmeniz gerekir. Açelyaları uykudayken bölmek en iyisidir. Bölmek için önceden toprakta bir delik açın. Açelyaların iyi büyümesi için oda sıcaklığı gerekir.

Açelya dikerken, uygun sulama için delikli ve drenajlı saksıları seçtiğinizden emin olun. Bitkileri kışın en az haftada bir kez sulayın. Toprak nemli kalırsa sulamaya ihtiyaç duymazlar, ancak toprak kuruysa hafif nemli tutmalısınız. Açelya çiçeği bakımı, açelyanın evin güneşli bir bölümünde saklanmasını da içerir.

Açelya çiçeği hangi ortamı sever?

Bu güzel bitki hemen hemen her toprağa ekilebilir, ancak büyümesi için doğru ortam şarttır. Açelyalar kısmi gölgede gelişirler ve sabahın erken saatlerinde güneşe maruz kaldıklarında en iyi şekilde büyürler. İdeal yetiştirme ortamı, toprağın iyi drene edildiği, bol hava sirkülasyonu ve irili ufaklı parçacıkların karışımının olduğu bir ortamdır. Suda durmaktan hoşlanmazlar ve drenajı iyi olan ve hafif asidik olan toprakları tercih ederler.

Bitki son derece uyarlanabilir ve hem yüksek hem de düşük sıcaklıkları tolere edebilir. Yaprak döken açelyalar tam güneşi tolere edebilir, ancak yaprakları yeşil olacak ve sonbaharda düşecek. Tam güneşte ise çiçeklenme daha uzun sürer, ancak diğer türlerden daha kısa olabilirler. Ayrıca tam güneşte yetişen açelyalar güneş yanığı belirtileri gösterecektir. Tam gölgede olanlar daha uzun saplara ve daha uzun çiçeklere sahip olacaktır.

Açelya güneşi sever mi?

Bitkiler biraz güneşlenmeyi sever. Açelyalar en iyi şekilde gölgede ve güneşte eşit oranda kalmalıdır. Bu da yarı gölgeli bir alan demektir. Gün yarısında güneş alan ve ardından gölgede kalan bir yer çelya için harikadır. Çoğu bitki için tam güneş tercih edilirken, diğer çiçek açmak için yarı gölgeleye ihtiyaç duyar.

Ilıman iklimlerde açelya tam güneşi ve gölgeyi tolere edebilir. Ilıman iklimlerde, kurutma ve şekillendirme yapmaz. Sonuç olarak, açelyalar sıcak iklimlerde gölgeye ihtiyaç duyar. Bu da yaz aylarında gölgeli alan gerektirir. Diğer mevsimler güneş alan bir yerde olabilirler.

Açelya çiçeği ne zaman çiçek açar?

Açelyalar farklı mevsimlerde çiçek açabilir, bu ek özel seçenekler için geliştirmeler için tarihlerini ve bakım kontrollerini kontrol etmek önemlidir. Bu bir haftaya göre değişebilir. Açelyaların türü, nasıl bakıldığı ve bulundukları alan çiçek açma zamanlarını etkiler. Gübreleme, budama ve sulama gibi önemli bakım detaylarına dikkat edilmelidir.

Açelyaları gübrelemek için en uygun zaman çeşitliliğe bağlıdır. Gübreleme işlemini yaptığınızda daha fazla çiçek açarlar ve bir daha ki çiçeklenme süresi daha çabuk gelir. Çünkü bitki beslenir.

Açelya kaç ay çiçek açar?

Açelya kaç ayda çiçek açar sorusunun yanıtı, şık çeşide ve iklime bağlı. Bazı açelyalar, bazı iklimlerde sekiz aya kadar daha uzun çiçekler açar. Çiçek açmayacağından endişeleniyorsanız, bunun nedeni birçok şey olabilir. Böyle bir durumda, bir çit eklemeyi düşünün. Zamansız don, kuraklık ve yetersiz yetiştirmeleri öldürebilir. Sağlıklı büyüme ve çiçek büyümelerini sağlamak için açelyaları paketleme ve sistem oluşturma olarak sulayın. Açelyaların da ek sulamaya ihtiyacı vardır.

Açelyayı canlandırmak için ne yapmalı?

Muhtemelen öldüklerini düşündünüz, ancak onları diriltmenin basit bir yolu var. Başka bir şeyle öncesinden, tırnağı saplarını kazıyarak yaşayacaklarınızı test edin. Yeşilse, bitki hala yaşıyor! Yeşil değilse de, yeşil olmayan sapları budamalı ve kaliteli bir saksı karışımına koymalısınız. Açelya bitkinizin içinde solmaya maruz kalan yerler için budama şarttır. Ardından başka bir saksıya ve farklı toprağa ekilmelidir. Toprak içerisindeki besin açelyayı canlandıracaktır. Arada muz kabuğunu suya koyup bekletin ve açelyanızı bu su ile sulayın. Daha sonra bu gibi doğal bitki besinleri elde etmeye çalışın.

Açelya çiçeği hakkında bu harika bilgileri edindikten sonra sevdiklerinize çiçek sepeti dolu aranjmanları hediye etmek isterseniz, sitemiz üzerinden aynı gün teslim çiçek siparişi veremniz mümkün.