Şakayık Çiçeği Anlamı Nedir Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika gibi dünyanın birçok yerinde yetişebilen şakayık çiçeği dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bakımı da oldukça kolaydır. İhtiyaçları olan şartlara sahip olduklarında çiçekleri ile sahiplerini ödüllendirirler. Bakımı kolay olsa da nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekir.

Şakayık Çiçeği Anlamı

Şakayık çiçekçilerde buket olarak da tercih edildiği için onları çiçekçilerin vitrinlerini süslediğini fark edebilirsiniz. Ayrıca şakayık çiçeği anlamı nedeniyle de ünlüdür. Çiçek hediye ederken sevdiklerine mesaj iletmek isteyenler bu çiçeğin aranjmanlar içerisinde yer alması gerektiğini düşünürler. Çünkü şakayık çiçeği anlamı şefkattir. Bu nedenle özellikle anneler gününde bizlere karşı ne kadar şefkatli olduklarını belirtmek için bir şakayık buketi alıp hediye edebiliriz. Bununla birlikte şakayık buketi hediye etmek için birçok nedene sahip olabiliriz. Bunlardan bazıları;

  • Anneler günü
  • Doğum günü
  • Sevgililer günü
  • Kadınlar günü
  • Sürpriz yapmak
  • Duygu ve düşünceleri belirtmektir.

Şakayık Çiçeği Bakımı

Sulama bakım konusunda en önemli püf noktasıdır. Bu nedenle şakayık çiçeği bakımını yaparken en çok sulama konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Yaz aylarında sıcak olduğun için toprakları daha çabuk kuruyan şakayıklar daha fazla su isterler. Ancak aşırıya kaçmamak gerekir.

Sulama için toprağı parmağa batırıp kuruluğunu test etmek en önemli detaydır. Eğer toprak nemli ise sulama işlemini bir sonraki güne bırakmak gerekir. Nemli toprağı ne kadar sevseler de fazla su kökleri çürüteceği için bu yöntemi unutmamalısınız.

İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açan şakayıklar soğuğa karşı dayanıklı olmadığı için sıcaklık düşünce iç mekanda bakılması gerekebilir.

Direkt olarak yani yakıcı güneş ışığı almayan bir yere konumlandırıp hem gün ışığından faydalanmasını hem de birden solmamasını sağlamak mümkün.

Klima gibi hava akımına neden olan makinelerin olduğu alanlarda bu çiçek zarar görebilir. Bu nedenle cereyanda kalmayacak şekilde bir ortamda bakmaya çalışmalısınız.

Gübreli ve humuslu bir toprak şakayık çiçeği için idealdir. Böylece hem daha fazla çiçek açar hem de çiçekleri daha uzun süre ayakta kalmış olur. Yılda bir ya da iki yılda bir kez gübreleme işlemini yapabilirsiniz.

Şakayık Çiçeği Özellikleri

Şakayık çiçeği birçok renkte çiçeğe sahiptir. Bu renkler arasında pembe, kırmızı, mor ve beyaz gibi herkesin sevdiği çeşitler yer alır. Ayrıca kök olarak soğanlı bir bitki olduğu için onları çoğaltmak da bakımları kadar kolaydır. İlkbahar aylarında çiçekleri açar ve sonbahar geldiğinde bir sonraki ilkbahara beklerler. Genellikle yüksek alanlarda yetişirler.

Bu çiçeği çoğaltmak için dilerseniz başka bir çiçeğe aşılayabilirsiniz. Böylece daha hızlı şekilde büyüyecek ve çiçek açacaktır. Eğer kötü durumda olan bir çiçeğiniz varsa şakayık çiçeğini ona aşılayıp başka bir şekilde hayatta kalmasını sağlamak mümkün. Diğer yandan tohumla çoğalmaları da bir o kadar basit. Ancak bunun için zamana ihtiyaç duyulur. Tohumdan yetişen şakayıklar aynı sene içerisinde çiçeklenmeyebilirler. Kademeli olarak büyüdükleri için biraz sabır gerekir.

Şakayık ekmek için Eylül ya da Ekim ayını beklemek en iyisidir. Böylece bir sonraki Nisan ayında büyüyüp çiçeklenmeye başlayacaktır.